Maritim tillväxt

Undervattensfoto på vattenyta i havet.

Lysekils kommun ingår i innovationsinitiativet SMART Ocean som ansöker om långsiktig finansiering från staten.

En tydlig ambition med Lysekils kommuns vision är att Lysekil ska vara en självklar mötesplats och ledande inom maritima näringar. Det finns också ett särskilt utvecklingsområde som fokuserar på maritima Lysekil.

Som en del i arbetet med den maritima utvecklingen ingår Lysekils kommun i Innovationsinitiativet SMART Ocean.

Samverkan för hållbar tillväxt inom maritima näringar

Syftet med SMART Ocean är att knyta ihop forskning, innovation, entreprenörskap, och samhällsplanering för att skapa långsiktig och hållbar tillväxt inom de maritima näringarna.

Flera andra organisationer ingår också i initiativet som Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, Kungliga Tekniska Högskolan, IVL Svenska Miljöinstitutet, RISE och Innovatum.

Framtidens innovationer finns i havet

Anne Gunnäs är maritim näringslivsutvecklare i Lysekils kommun och ser ljust på den framtida utvecklingen inom området.

– Framtidens innovationer finns i havet eller skapas med hjälp av havet. Alger är till exempel en resurs med många tillämpningar. De växer väldigt bra i våra vatten och kan bli såväl näringsriktig mat som råvara i fordonsbränsle, hälsoprodukter och ett alternativ till plast, säger Anne.

Ansöker om långsiktig finansiering från staten

SMART Ocean lämnar i dagarna in en VinnVäxt ansökan till Vinnova för att ansöka om långsiktig finansiering, ansökan stöttas av Västra Götalandsregionen.

Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet och har som vision att stärka Sverige som forsknings- och innovationsland.

– Får vi ansökan beviljad skulle det öka styrkan i vårt gemensamma arbete för att förverkliga ökad blå tillväxt lokalt och i regionen men också i hela landet och internationellt, säger kommunalråd Jan-Olof Johansson.

Vinnova kommer att behandla ansökningarna under hösten och väntas återkomma med besked den 14 november, om projektet beviljas får arbetet påbörjas den 1 januari 2019.

Om SMART Ocean

Innovationsinitiativet SMART Ocean ska knyta ihop forskning, innovation, entreprenörskap och samhällsplanering till en långsiktig hållbar tillväxt med fokus på Sustainable Marine Aquaculture & Renewable Technology, det vill säga vattenbruk och livsmedel samt marin energi och teknik.

Målsättningen är att SMART Ocean ska bli en nationell och internationell utvecklingsnod för forskning och innovation för hållbar blå tillväxt.

Navet utgörs av Kristinebergs forskningsstation som utvecklas till Centrum för marin forskning och innovation inom ett redan etablerat samarbete mellan Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, Kungliga Tekniska Högskolan, IVL Svenska Miljöinstitutet, RISE och Lysekils kommun. Men många andra aktörer, däribland Innovatum, ingår i initiativet.