Ny skyline i Lysekil?

Illustration över skyskrapa

Lysekils välkända skyline kan få högt sällskap av den 17 våningar höga ”Kommunskrapan”.

Ett av Lysekils kommuns utvecklingsområden handlar om att utveckla organisationskulturen och ge lärandet i organisationen ökad status. För att skapa goda förutsättningar för samarbete, närhet och kunskapsutbyte finns förslag på att samla alla kommunens verksamheter på ett ställe.

Förslaget innebär att riva det nuvarande kommunhuset på Kungsgatan 44 och på samma plats bygga en 17 våningar hög skyskrapa. Skyskrapan går under arbetsnamnet ”Kommunskrapan” och tanken är att alla kommunens verksamheter ska samsas i byggnaden.

Satsningen har blivit möjlig genom ett samarbete med utländska investerare som kommer att äga ”Kommunskrapan” och hyra ut den till kommunen.

Fantastisk utsikt

Om förslaget blir verklighet kommer Lysekils välkända skyline, med Lysekils kyrka som landmärke, att få sällskap av en ny karaktäristisk byggnad.

Kommunalråd Jan-Olof Johansson och kommundirektör Leif Schöndell är båda positivt inställda till förslaget som kommer att behandlas av kommunstyrelsen och byggnadsnämnden under våren.

- Med en ny kommunfullmäktigesal på sjuttonde våningen får vi en god överblick över kommunen, och utsikt ända från Kungshamn till Henån när det är vackert väder, säger kommunalråd Jan-Olof Johansson.