Meny
Ikon utropstecken

SMHI utfärdar orange varning under måndagen den 12 februari. Mer information

Utställning på Lysekils konsthall

Bild tagen utanför Lysekils konsthall

Förra veckan besökte vi Lysekils konsthall där Annika Rockström och elever från Lysekils gymnasieskola och högstadiet hade utställning "Levande hav och skog". På plats fick vi möjlighet att träffa och prata med konstnären Annika Rockström, en av de unga kreatörerna Xenia och Cristina som är lärare på marinbiologiprogrammet.

Utställningen med namnet ”Levande hav och skog” syntes i hela lokalen. Det fanns allt från små akvarellmålningar, lerskulpturer, skalblommor och andra målningar. På en vägg fick vi som besökte möjlighet att läsa några ord från varje konstnär där dem fick berätta om vilken teknik de helst använder och vad de vill förmedla genom sin konst.

Annika och Xenia följer oss igenom visningen och berättar om sina egna verk och historierna bakom, men passar också på att lyfta de andras konstverk.

Skulle du Annika vilja beskriva lite kort om ditt samarbete med skolan och hur det ledde till en utställning på konsthallen?

Hösten 2023 ledde jag ett konstprojekt för elever i åk 2, på marinbiologiprogrammet, Gullmarsgymnasiet. Vi kallade det "Möt marinbiologin genom konsten” och det avslutades med en utställning på Havets Hus i oktober. Jag märkte att det fanns flera elever som var väldigt intresserade och engagerade, och som gärna ville utveckla sitt skapande och sin möjlighet att nå ut med sina bilder till allmänheten.

Tidigare under året hade jag fått frågan från en yngre elev som gick på högstadiet om det fanns möjlighet för henne att ha utställning någonstans. Jag funderade själv på att ha utställning för att fira mina 25 år med egen firma inom konstnärlig verksamhet.

När jag undersökte möjligheten på Lysekils konsthall för utställning var konsthallen positiv och vi fick äran att börja det nya året med vår utställning. De som tog chansen att ställa ut blev två elever från marinbiologiprogrammet, Ekaterina Östberg och Hanna Esbold, en elev från marint naturbruk, Xenia Andrievskaya och så Meli Leander från åk 8 på Gullmarsskolan.

Annika Rockström berättar om sina verk

Under hösten fick delprojektet ”Möt marinbiologin genom kosten” stöd från Lysekils kommuns pågående projekt Upplevelsenäring. Utställningen fick sedan synas under Lysekils kulturdagar på Havets hus där besökare även fick testa på egen akvarellmålning under några av elevernas guidning. Några av elevernas målningar från det projektet fanns också att se på vernissagen.

Xenia Andrievskaya som är en av de unga konstnärerna visar upp sina olika verk och ställer oss förbryllade när hon berättar om hur skapandet av lerskultpuren kom till.

Du har skapat många olika typer av verk så som skalblommor, lerskulptur och målningar. Vad tyckte du var roligast att skapa och varför?

Jag tyckte att den stora skulpturen var roligast, för att det var verkligen som att se hur ens idé tar form framför dig. Dessutom så funderade jag redan från början på hur andra kommer att se den och om den är trovärdig med sin trädstruktur.

Zenia berättar om sina konstverk

För oss i projektet är detta ett fantastiskt resultat av en lyckad samverkan mellan skola, kreatörer och besöksnäring.

Vi skriver i vår projektbeskrivning för Projekt Upplevelsenäring att "aktörer inom kultur och besöksnäring ofta är aktiva på samma scen". När den scenen intas av unga kreatörer känns det verkligen som att det finns framtidstro och kraft i att tillsammans skapa en attraktiv plats att bo, leva och verka på.
– Cia Säll, projektledare Upplevelsenäring Lysekil.

Utställningen finns att se på Lysekils konsthall till och med 20 januari.

// Kajsa Flink och Cia Säll

Bild på Cia, Zenia, Annika & Cristina

Från vänster: Cia Säll, Xenia Andrievskaya, Annika Rockström, Cristina Bernardez Marti